Kiralık karavanlar genelde çekme karavan, motokaravan ve alkavan olarak üçe ayrılırlar.
Çekme karavan: Çekme karavanlar yalnızca içinde uyumak için tasarlanmış çadır-römork türlerinden tutun da en minik tear-drop ve hafta sonu karavanı da denilen TTT ( Tiny Travel Trailers) modellerinden konteyner büyüklüğündeki türlere kadar geniş bir hacim yelpazesindedirler. Model ve büyüklük tercihini kullanım amacı belirler.
Çekme karavanlar bir başka motorlu araç tarafından çekilerek götürülen karavan tipidir ve 750 kg üzeri olan çekme karavanlar ruhsata tabiidir. Kişi sayısına bağlı olarak (2-6 kişilik olabilmektedir) farklı büyüklükte olabilirler. Çekme karavanların içerisinde yine çeşidine bağlı olarak mutfak, duş, tuvalet, ocak, lavabo gibi her türlü imkan bulunmaktadır.
Motokaravan (campervan) ise, bir yerden başka bir yere gidebilmek için ayrı bir motorlu araca ihtiyaç duymayan karavan tipidir. Bu araçlar genellikle çekme karavanlara göre daha büyük olabilmektedir. Bu nedenle klima başta olmak üzere, adeta minik bir ev gibi size birçok imkan sunmaktadırlar. Kısacası motokaravanlar, ev konforunu sunarak karavan tatilini daha rahat bir hale getirmektedir. Motokaravanlarda dikkat edilmesi gereken nokta ise, bu araçların yolcu kapasitesidir. Araç ruhsatında yer alan kişi sayısına uygun bir şekilde bu araçlarda seyahat edilmesi gerekmektedir.
Campervan: Camper aslen motokaravan olmakla beraber, yollarda gördüğünüz büyük motokaravanlara oranla daha küçük boyutta, içi kamp yapmaya uygun gereçlerle donatılmış, genelde panelvan veya benzeri minibüs tipi araçlardır. İçi, yatma, oturma ve mutfak ünitelerinden oluşur. Bazılarında tuvalet ve duş da bulunmaktadır.
Pikap Karavan: Karavan modelleri arasında yer alan pikap karavan, araç arkasına kurulumu mümkün olan model olarak ifade edilir. Bu sayede pikap karavanı tercih edecek kişinin bu aracı ister otomobil ister yük ya da karavan olarak kullanması sağlanır. Pikap karavanlar için bu noktada çok yönlü araçlar demek mümkündür.
Alkovenlı (Alcove) Motokaravan: Alkoven aracın sürücü kabininin üzerindeki yatak olarak kullanılan bölüme verilen isimdir. Genellikle aracın sürücü kabinini oluşturan orijinal yapısı olduğu gibi muhafaza edilir. Karavan ve alkovan bölümleri kaporta sacı dışında özel malzemelerden imal edilerek aracın şasesine sabitlenir.
Karavan hangi ehliyetle kullanılır?
Bu sorunun cevabı satın alınan veya kiralanan karavanın ağırlığına bağlı olarak değişmektedir. Motokaravan için B sınıfı ehliyet yeterli iken çekme karavan için ehliyet, aracın ağırlığına göre belirlenmektedir. Eğer çekme karavan 750 kg altında ise B sınıfı ehliyet ile bu araçlar kullanılabilmektedir. Ancak araç 750 kg’nin üzerinde ise römorklu araç sayılmaktadır ve bu tip araçları kullanmak isteyen kişilerin, ehliyet sınavına girerek buna uygun BE sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir.